Поштоване колеге!

Ономад смо имали прилику да видимо како се у једном Предузећу може сменити бахато пословодство када се радници удруже и када разоткрију малверзације Директора. Ради се о „Ласти“, предузећу које још није приватизовано и где још увек радници брину о имовини, угледу и будућности. Очито да тамо где има слоге има и резултата. Ујединимо се!

Ми знамо да је већина поштанских радника забринута за судбину предузећа и да није задовољна садашњим стањем. У више наврата смо позивали наше колеге из репрезентативних Синдиката да дигну глас и да ће у борби за очување стечених права, за боље услове рада, бољи материјални положај запослених, али и борби против бахатих ПУПС директора, те да ће увек имати пуну подршку.

Сви знамо какав нам је месец септембар. Деца полазе у школу, оставља се зимница, треба обновити гардеробу, набавити огрев за зиму, и уместо да нам се тада исплати зарада из добити, коју смо сви ми са муком зарадили и коју чекамо као озебли сунце, нас замајава бивша вд Директорка и исплату условљава подршком за нови мандат. Испада да треба да молимо за оно што је наше, или наши старији грађани уједињени у пензионерску партију мисли да имају тапију на Пошту. О томе да нам је незаконито умањена зарада од 10% не треба трошити речи.

Они који су се у пошти запослили пре 7-8 година, не памте да је било повећања плата, само смањења. За све ове године реална платежна способност наших колега је стално падала. Сваке године је било бар неколико процената инфлације, основне животне намернице као и комуналије значајно су расле. У односу на време од пре 8 година реалне зараде су мање за више од 30%. За толико је порасла вредност еура а цена струје је порасла и више од 40%. Просечна плата у пошти је значајно испод републичког просека, а увек је била изнад.

Никада до сада нису овако бескурпулозно кршена права радника. Отимање слободних дана, који су претворени од дана неискоришћених годишњих одмора, повећање обима посла на оперативним радним местима, запошљавање на ПП послове за бедну плату, мрцварење колега који годинама раде на одређено време, нема више радничких спортских игара, нема рехабилитације, нема средстава за рад, ... Да ли треба на све то да ћутимо? НЕ, ми одлучно кажемо НЕ!

Пре неки дан, наше колеге у Београду су организовале протест и истакле оправдане захтеве према оснивачу и пословодству предузећа. Ми подржавамо све испостављене захтеве наших колега, али се питамо зашто испостављају те захтеве нелегалној директорки којој је мандат истекао, која не може доносити одлуке или потписивати документа, већ само може примати велику плату док се не именује други директор.

У том смислу позивамо све синдикате да се ујединимо и да заједно тражимо разговоре са Председником Владе Републике Србије  Аном Брнабић.  Сматрамо да решења наших проблема леже у потезима оснивача и да једино на тој адреси треба тражити  испуњење наших оправданих захтева.  Не може се од оних који су довели  Предузеће до овог стања тражити да стање поправи.

Ми смо у више наврата упозоравали све надлежне органе  и јавност о критичном стању у Предузећу (дописи су дати у прилогу) где се јасно види да упорно позивамо Владу Републике Србије да реши наше проблеме. Посебно смо тражили да се предузму истражне радње по питањима ЈАВНОГ ПИСМА, које такође дајемо у прилогу, а из кабинета Председника Републике  добили смо  и одговор  да је наше писмо прослеђено ресорном министарству.

ПОШТА ПОШТАРИМА, ПОЛИТИКА ПОЛИТИЧАРИМА, А РАДНИЦИМА ЗАРАЂЕНО!