top
Poštari

Избор

Можда нисте знали, а поједини сигурно не знају!!! Тема овог текста је елементарна непогода, иако је, хвала Богу, у већој размери у Републици Србији није било од 2014. године, и дан данас је неизоставни чинилац функционисања нашег система.

Слажемо се ми са тим да природа не мирује и да тражи поштовање, то потврђује и реакција Владе Републике Србије, која је ове године на територији 15 општина у земљи прогласила стање елементарне непогоде. Међутим, и даље постоје они који не разумеју шта је то, који нису никада доживели нешто такво, али који знају да користе бенефите по том основу, иако су од елементарних непогода или оних потенцијалних стотинама километара далеко. Дакле, за све оне који не знају, а има их, под елементарним и другим већим непогодама, у смислу закона, подразумевају се: земљотрес, поплава, бујица, атмосферска непогода, суша, снежни нанос и лавина, нагомилавање леда на водотоку, одроњавање и клизање земљишта, пожар, експлозија, неконтролисано ослобађање, изливање или растурање штетних гасовитих, течних или чврстих хемијских и радиоактивних материја, саобраћајна незгода, рушење бране на водотоку, епидемија заразних болести, сточних заразних болести и биљних болести и појава штеточина, и сличне појаве већих размера. Наравно, све заједничко за елементарне непогоде је да оне могу да угрозе здравље и животе људи, да прекидају нормално одвијање живота у мери која превазилази редовну способност појединца и локалне заједнице (обратите пажњу на то „и локалне заједнице“) да се опораве без помоћи државе, да проузрокују материјалну штету која је већа од 10% буџета јединице локалне самоуправе (дакле више од цене једног бојлера и поплаве коју он може проузроковати), као и да их као такве мора прогласити Влада Републике Србије. У смислу наведеног, чак се и осигуравајућа друштва ограничавају по питању елеметарних непогода, па тако у основном пакет вашу имовину можете заштитити од: удара грома, експлозије, олује, града (туче), манифестација и демонстрација, пада летелице и сл.  Да не грешимо душу, анализирајући ову тему нисмо могли искључити ни чињеницу да Влада Републике Србије може прогласити неки догађај за елементарну и другу непогоду и када је проузрокована штета мања од 10 % буџета јединице локалне самоуправе, али само онда када за то постоје посебно оправдани разлози. Е сад, а као сведоци разних марифетлука, од данас ћемо инсистирати да се усвоји предлог портала njuz.net, па да људи маскирани фантомкама убудуће имају статус елементарне непогоде, али и да се елементарним непогодама обавезно придода утицај Данце фест-а на објекте становања у Новом Саду (поготово у деловима града тзв. Лимани), јер ипак, било је ту доста потреса проузрокованих синхонизованим плесом деце.  Дакле, сматрамо да је под хитно неопходно усвојити и наш и предлог портала njuz.net, како наши запослени, а и сви други грађани, „убудуће не би паничили пред мистериозним појавама које немају званично објашњење“. Као што је портал njuz.net лепо објаснио, ти људи са фантомкама, а и дечији фестивали плеса, „прекидају нормално одвијање живота у погођеним подручјима, а заједница није у стању да се избори са њима“.

На крају, иако појединци у Предузећу сматрају да је у Републици Србији ових дана било елементарне непогоде, наравно како би користили плаћено одсуство по том питању, сматрали смо да смо дужни да све запослене обавестимо да елементарних непогода тренутно нема у нашој лепој земљи, а надамо се да их неће ни бити, иако постоје они који их очигледно призивају.
 
Не бојте се, није то стварно било у Новом Саду, бар не у задњих неколико деценија!!!


bottom