Шта можеш да урадиш да би спречио корупцију?

ПРИЈАВИ

Било да си жртва или сведок корупције, имаш обавезу да надлежном јавном тужилаштву поднесеш пријаву са подацима о кривичном делу, починиоцу и евентуалним доказима. Када прими кривичну пријаву тужилац је дужан да провери информације пре полиције, тражи податке од других државних органа и обави информативне разговоре са грађанима како би утврдио чињенице и одлучио да ли постоји основ за покретање кривичног поступка. У оквиру борбе против корупције, Влада Србије основала је Регионалну антикорупцијску мрежу, чији је задатак обрада и прослеђивање пријава о потенцијалним случајевима корупције надлежном јавном тужиоцу.

Запослени у ЈП "Пошти Србије", Београд ако имају сазнања или постоји основана сумња да неко врши корупцију могу је пријавити Синдикату запослених у ЈП "Пошта Србије", Нови Сад где ћемо ми, пријаве проследити надлежним органима.

Сваки запослени који пријави корупцију може бити заштићен у складу са Законом о узбуњивачима.

Закон о изменама и допунама Кривичног закона Србије уводи посебну групу одредби о корупцији,којом је одређено девет нових кривичних дела:

- ненаменско располагање средствима из буџета,
- корупција у јавним набавкама,
- корупција у поступку приватизације,
- корупција у правосуђу,
- корупција у органима управе,
- злоупотреба функције браниоца или пуномоћника,
- корупције у здравству,
- корупције у просвети и
- уговарање исхода спортских такмичења.