Поштовани министре Љајићу!

У низу претходних обраћања упознали смо Вас, као и друге министре и институције, са ситуацијом у Пошти Србије, великом незадовољству запослених и индолентности репрезентативних синдиката. Упозоравали смо Вас да може доћи до самоорганизовања запослених те да се оправдани бунт може отети контроли. Нисте на то реаговали. Зашто?

На жалост наше сумње су се обистиниле и дошло је до спонтаних окупљања, прво у Београду блокирањем прерадног центра, а затим у Новом Саду и потом широм Србије. Наш Синдикат није учествовао у организовању тих окупљања али ми дајемо пуну подршку изнетим захтевима запослених. Сматрамо да је Влада Републике Србије својим нечињењем допринела да дође до овакве ситуације где су сви на губитку (Пошта, држава, грађани, привреда, запослени који се смрзавају на протестима).

Пропусти Владе Републике Србије се огледају у следећем:

• Влада Републике Србије је донела Закон о јавним предузећима којим је утврђена расподела добити у јавним предузећима у односу  70%  оснивачу и 30% запосленима. Завршни рачуни су завршени у марту месецу, а јавна предузећа још нису спровела ту законску обавезу.
  • Већ дуже време у Надзорном одбору Поште Србије  нема два члана који су поднели оставке, а да Влада Републике Србије још није именовала нове чланове. Тиме је драстично нарушена могућност да Надзорни Одбор обавља своју законску функцију. Поставља се питање да ли и остали чланови НО имају легитимитет као што је представник запослених (изабран од стране Кркобабића)  и независни члан (није из реда стручњака).  Испада да једино председник Надзорног Одбора има легитимитет, а и он ћути на све што се дешава у Предузећу.
  • Влада Републике Србије је имала законску обавезу да најдуже годину дана од ступања на снагу Закона о јавним предузећима, спроведе конкурсе и изабере професионални менаџмент у јавним предузећима. То није учињено, а конкурси су расписани тек у априлу месецу и до данас нису завршени. У међувремену се појачало упропаштавање Поште Србије да би се намирила једна минорна политичка партија.
  • Влада Републике Србије је донела Закон о привременом умањењу зарада у јавном сектору, који има важност до 31.12.2017. године, што значи да се од 01.01.2018. године зараде у јавном сектору морају вратити на ниво из 2014. године. Према томе чуде изјаве премијерке да неће бити повећања зарада у јавним предузећима.
  • Бившој вд директорки је према Закону о јавним предузећима истекао мандат 12.09.2017. године и она је у нелегалном статусу, потписује разна документа, а да за то нема правних основа. Према свим позитивним правним нормама ни овлашћења која је нелегална директорка дала, док је била легална, не могу више бити легална. Дакле у Пошти је све нелегално. Да ли је то нормално?
  • Влада Републике Србије је имала законску обавезу да именује другог вршиоца дужности пре истека мандата бившој директорки или да спроведе конкурс на време и за директора изабере најбољег стручњака. Да ли је Влада поступила легално. Није. А зашто, то је права енигма. Конкурс је покренут са мртве тачке али изгледа да се само купи време и замајава јавност.

Запосленима је доста ПУПС-а у Пошти и о свим последицама њихове бахатости смо Вас обавестили на време. Ништа нисте предузели као ресорни министар. Нисте сменили бахато пословодство и нисте испунили законске обавезе.

Као Синдикат имамо информацију да сте заказали састанак са представницима репрезентативних синдиката. Сматрамо да ти представници немају легитимитет да преговарају у име запослених који се спонтано окупљају, јер су својим досадашњим пасивним односом и кокетирањем са пословодством, изгубили поверење и својих чланова, а о другим запосленима, који већином нису синдикално организовани, да и не говоримо. О томе најбоље говоре масовна исчлањења из репрезентативних синдиката последњих недеља. Са друге стране, представници из Београда нису овлашћени да преговарају са вама у име запослених који протестују широм Србије, па сматрамо да је потребно да се чују и њихови представници, поред представника неепрезентативних синдиката као што је наш Синдикат и још неколико других.

Они са којима сте потписали Колективни уговор нису више они који могу представљати запослене у Пошти Србије.

Још једном Вас позивамо да се као ресорни министар заинтересујете за проблеме у Пошти, смените бахато пословодство и испуните законске овавезе.

Политика политичарима, пошта стручним поштарима, а радницима зарађено!