Претходних дана смо имали прилику да видимо на делу класичну замену теза. Наиме, бивша вд директорка ЈП "Пошта Србије" Београд, спонтано окупљање запослених, а којима је наш синдикат дао пуну подршку, назива нелеганим протестима. Дакле неко ко је нелегално на челу Предузећа позива се на легалност. На жалост није то једини пример нелегалности у Србији. Да не улазимо у легалност изабраних представника, ако на изборе изађе половина грађана и ако се гласа за политичке странке, а не за представнике грађана, то спада у домен политичког система. Осврнућемо се само на нелегалне поступке власти, а који се директно односе на стање у нашем Предузећу:

• Влада Републике Србије је донела Закон о јавним предузећима којим је утврђена расподела добити у јавним предузећима у односу  70%  оснивачу и 30% запосленима. Завршни рачуни су завршени у марту месецу, а јавна предузећа још нису спровела законску обавезу. Да ли је то легално? Ако је легално да ли је нормално?
  • Већ дуже време у Надзорном одбору нема два члана који су поднели оставке, а да Влада Републике Србије још није именовала нове чланове. Да ли је то легално? Ако јесте легално да ли је нормално?
  • Да ли је легално да чланови Надзорног одбора одобравају поступке Мире Петровић о чему смо читали у ЈАВНОМ ПИСМУ и у неким дневним новинама? Ако је и легално да ли је нормално?
  • Влада Републике Србије је имала законску обавезу да најдуже годину дана од ступања Закона о јавним предузећима на снагу спроведе конкурсе и изабере професионални менаџмент у јавним предузећима. То није учињено, а конкурси су расписани тек у априлу месецу и до данас нису завршени. У међувремену се појачало упропаштавање Поште Србије да би се намирила једна минорна политичка партија. Да ли је то легално? Ако јесте, да ли је то нормално?
  • Влада Републике Србије је донела Закон о привременом умањењу зарада у јавном сектору, који има важност до 31.12.2017. године, што значи  да се од 01.01.2018. године зараде у јавном сектору морају вратити на ниво из 2014. године. Према томе чуде изјаве премијерке да неће бити повећања зарада у јавним предузећима. Није легално да се примењују одредбе неког Закона коме је истекла важност.
  • Бившој вд директорки је према Закону о јавним предузећима истекао мандат 12.09.2017. године и она је у нелегалном статусу, потписује разна документа а да за то нема правних основа. Према свим позитивним правним нормама ни овлашћења која је нелегална директорка дала, док је била легална, не могу више бити легална. Дакле у Пошти Србије је све нелегално. Да ли је то нормално?
  • Влада Републике Србије је имала законску обавезу да именује другог вршиоца дужности пре истека мандата бившој директорки или да спроведе конкурс на време и за директора изабере најбољег стручњака. Да ли је Влада поступила легално? Није. А зашто, то је права енигма. Конкурс је покренут са мртве тачке али изгледа да се само купи време и замајава јавност.

Када сагледамо све наведено што није легално са стране власти и пословодства Предузећа, поставља се суштинско питање. Да ли грађани, или у нашем случају радници, треба да воде рачуна о томе да ли је исказивање њиховог незадовољства легално? Које је инструменте "демократија" оставила појединцу, као суверену демократије, да искаже своје неслагање са онима који су изабрани да успоставе и спроводе легалност а који сами крше законе које су пре тога донели. Када грађанин крши Закон он одговара пред институцијама. Шта се догађа када представници власти крше Закон?????

Можемо се сложити са констатацијом да су спонтана окупљања нелегална јер тако нешто није дефинисано у нашем правном систему. Нелегална је и шетња од камене зграде до Владе Републике Србије заказана за 12.11.2017. године јер се у Београду може протествовати законски само на једном месту. Постоји Закон о штрајку који не даје простора за спонтане протесте већ организоване штајкачке активности синдикалних организација. Тај Закон је споран у многим сегментима ако битишемо у "демократском друштву" и није наклоњен радницима нити синдикатима. Спонтани протести нису штрајк нити су организовани од стране синдиката, па се тешко може рећи да је нешто нелегално што се не може препознати у правном систему.

Ми као Синдикат смо упозоравали на озбиљност ситуације у Пошти и да може доћи до неконтролисаних излива незадовољства, што се и десило широм Србије. Ако се под хитно не успостави легалност на свим нивоима, ствари могу кулминирати у нежељеном смеру. То значи да Влада Републике Србије мора следеће законске обавезе:

1. Одобрити исплату из добити предузећа за 2016. годину,
  2. Од 01.01.2018. године вратити зараде на ниво пре доношења Закона о привременом умањењу зарада у јавном сектору,
  3. Спровести конкурс до краја и најкасније до 15.11.2017. године именовати најбољег стручњака између кандидата и на тај начин успоставити легитимитет у Предузећу.

Поред наведеног Влада Републике Србије мора разговарати са представницима запослених из свих делова Предузећа, а не само са београђанима. Предузеће чине и дoбити су допринели сви запослени, од Хоргоша до Драгаша, од Шапца, Ваљева до Зајечара и Димитровграда. Треба имати  на уму да 6.000 запослених нису чланови Синдиката.

Када се испоштују горе наведене законске обавезе  Владе Републике Србије, створиће се услови да запослени престану са спонтаним окупљањима и блокирања прерадних центара. Након тога се мора водити један отворени дијалог са пословодством и оснивачем о повећању зарада у складу са порастом трошкова живота задњих година, ради поправљања материјалног стања запослених и приближавања стандарду који имају радници у другим јавним предузећима. Ми се залажемо за легалност.

Политика политичарима, пошта стручним поштарима, а радницима зарађено!