top
Poštari

Избор

Притисле летње врућине а поштари морају, такав је посао, да иду по врелом асфалту на преко 35°С. Није давно било када је жива термометра ишла и у дебели минус. И у таквим околностима су поштари пркосили недаћама и обављали свој посао поштено и марљиво. Тешко је, нема збора, ко каже другачије нека проба 6-7 сати на +38 или -15. Некако су на то навикли, знају да буде па прође, да је посао који раде одговоран и да мора да се заврши. Међутим, поштарима тешки услови рада по екстремним температурама нису највећа мука. Поштарима тешко пада „што поштари горе а баба чешља“. Што никога није брига за поштаре, што се нагомилани проблеми не решавају, што слушају само обећања. Поштари горе док су високе температуре, а Пошта гори већ дуже време, ватрогасци се не појављују, а баба се и даље чешља.

Питају се поштари кад ће на годишњи одмор, кад ће да се врате одузети слободни дани, када ће да се приме нови радници да не носе по два реона? Када ће да се набави квалитетна униформа да не смрде после трећег презнојавања у петој улици? Када ће да се набаве квалитетни мопеди да би се више проводило на достави него код мајстора за поправке? Питања је још много на које директорка нема одговор, јер је није брига за тамо неке раднике треба да су срећни што имају посао. Њој је важније да за Скупштинску седницу има добру ондулацију.

На сву ту муку ових дана стиже нам распис у коме се изражава дубока забринутост за здравље поштара који раде на отвореном простору због високих температура. Пословодство се брине да се поштари не разболе, да не добију сунчаницу па да оду на боловање, не дај боже. Како онда достићи и престићи историјске профите највећег директора наших народа и народности, те оправдати указано поверење Поштобабића. Да би били здрави треба да се здраво хране:

Да ли то поштари треба да очекују торбе са хладном комором, где ће расхлађивати воду са електролитима. Да ли честе паузе у хладовини подразумевају и неминовне уласке у расхлађене канцеларије фирми где је температура испод 22°С, па када за неколоко сати поштар уђе у неколико десетина таквих канцеларија и изађе поново на 38°С, шта је препорука у тим ситуацијама?

Да ли знате господо, да је некада поштар од топлог оброка могао да купи и рибу и морске плодове, да је од плате могао да издржава породицу, а сада од плате може само да једе маст са алевом паприком. Дајте ви поштарима пристојне плате и немојте се секирати за њихову исхрану. Не сметају њима толико температурни шокови колико их ви шокирате неодговорношћу и небригом за Предузеће и запослене. Што се хвалите успесима, а оне који су успеху допринели ниподоштавате и понижавате. Можда ће репрезентативни синдикати у знак подршке успешном пословодству набавити рибу и морске плодове по нижим ценама, на 6 једнаких месечних рата, а све у циљу заштите здравља запослених који раде на отвореном.   

За живот достојан човека!


bottom