top
Poštari

Избор

Да ли има наде?

Опет смо се поделили! Једни подржавају, док други куде и запомажу. Нећемо ми да се бавимо политиком, али се политика бави нама, па смо принуђени да молимо политичаре да се сложе и да напокон крупнијим корацима кренемо напред. Предлог за новог мандатара Ане Брнабић је изазвао различите коментаре, али је једно сигурно: напокон на чело Владе долази неко јер је стручан, а не зато што је политичар који је једино способан да придобије гласове на лепу причу. То ко је каквог сексуалног опредељења је његова лична ствар, најважније је шта може да уради за државу и овај напаћени народ.

У том контексу сматрамо да треба наставити са том праксом и на сва друга одговорна места предлагати и бирати зналце и доказане професионалце, оне који су спремни да раде за опште добро. И треба кренути са врха, од председника Владе, па све до оних најмањих шрафова у систему. Да вредни и поштени добију шансу, а не да чланска карта буде улазница за сваки филм. Зато вас позивамо да уложите сав свој ауторитет да расписани конкурси за избор директора у ЈП, а посебно у ЈП "Пошта Србије", Београд. Немојте дозволити да конкурси буду фарса као конкурси које је у Пошти спроводио директор Кркобабић. Треба раздвојити политику од привређивања и нама у Пошти требају они који ће разумети проблеме запослених, који ће умети да их поново мотивишу да вредно и марљиво раде свој посао и да за тај рад буду адекватно плаћени и поштовани. Требају нам они који разумеју механизме тржишта, умеју да препознају шансе и опасности, који знају шта су приоритети и који на дуже стазе могу да обезбеде одржив раст и развој. Већ смо неколико пута писали о јадном стању у ЈП "Пошта Србије", Београд, о мизерним примањима, о лошим условима за рад, недостатку извршилаца и основних средстава за рад, о све горим међуљудским односима, о нестручности и лошем управљању од стране вд директорке итд. Она је посебна прича: бахата, нестручна без икакве релевантне школе, а од ње зависи Преузеће које траје 177 година, запошљава 15.000 радника, пружи преко 35.000.000 услуга месечно. Зависи од једне неодговорне и нестручне особе један значајан систем за функционисање друштва у целини, државе, привреде, правосуђа, пензионера.... Срамота је то за државу, али и срамота за велики број стручних и вредних у Пошти Србије. Шта још рећи о неспособном пословодству а да се не понављамо? Шта још рећи о репрезентативним синдикатима, који су заправо ПУПСиндикати, а не употребити неку грубу реч? О њима ништа, они су се показали.

Чекамо да се именује нови директор Предузећа на основу конкурса који је расписан пре него што је процветао дрењак, па се бојимо да ће дрењак "сазрети" у октобру, а новог директора неће бити. Ми чекамо и  надамо се. Надамо се да ће један од првих послова нове Владе бити да уведе ред у функционисање ЈП, а то ће се најефикасније урадити ако се одмах на руководећа места у тим Предузећима доведу стручни и способни. У Пошти Србије је стање алармантно и захтева хитну реакцију, па вас молимо да то озбиљно размотрите.

Овим путем позивамо оне који одлучују, а најпре Ану Брнабић, да уложе ауторитет и не дозволе да се ЈП понове деле као партијски плен, односно да се на челне позиције постављају партиски чиновници. То нам је сада једина нада. Да стручни и посвећени уведу реда у Предузећу, да се на свим местима поставе људи од ауторитета и знања, па да напокон почнемо чупати поштанска кола која су кренула низа страну.

Скрећемо вам пажњу да у нашем Предузећу имамо вечите директоре који не раде ништа и подржавају све оне који их држе на тим позицијама по 20 и више година. Да ли желите имена тих директора и њихове квалификације? Они нису стручни, они су додворни и љубе скуте свима само да би се одржали на власти до пензије. Које су заслуге тих "стручњака"? Шта су добро донели Предузећу? Има директора РЈ који су остали без 20% радне снаге а не траже замене већ затварају поште и ћуте, ћуте до пензије, до последње капи живота запослених. Погледајте РРЈ Суботицу и биће Вам јасно. У задњих годину дана остали су без  великог броја радника, а ћуте. А зашто ћути доживотни директор РРЈ Суботица? Питајте га........

У нашем синдикату ћете увек имати подршку док год будете радили у корист запослених.

Ако је најстручнији предложен за мандатара да управља државом, дајте нам најстручније да управљају Јавним Предузећима.

ДРЖАВА ДРЖАВНИЦИМА, ПОШТА ПОШТАРИМА

ДА НАМ СВИМА БУДЕ БОЉЕ! 

ПОДРШКА СТРУЧНИМ ЛИЦИМА, ПОЛИТИЧАРИ НАПОЉЕ ИЗ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА!!!

Синдикат запослених у ЈП "Пошта Србије", Нови Сад.

 


bottom