Поштоване колеге !

Поверовали смо да су се вође једног од репрезентативних синдиката напокон покренуле из летаргије и да су наше прозивке делимично уродиле плодом, али смо се изгледа опет преварили. Наиме, после заједничког саопштења директорке и врха поменутог синдиката поставља се неколико питања:

• Да ли је постигнут договор са директорком у вези захтева који су у њеној надлежности? Ако јесу зашто то није децидно наведено у Споразуму са роковима за испуњење захтева? Биће да су преговори око тих захтева још у току, а штрајкачке активности су суспендоване до даљњег – док се не нађе компромис, како је наведено у Саопштењу, а шта ће се договорити видећемо тек.
  • Потписивањем Споразума, синдикалне вође су прихватиле да их актуелна директорка, са којом имају спор и траже њену смену, заступа у заједничкој делегацији код Владе Републике Србије око питања која нису у надлежности директорке. Да ли су тиме одустали од захтева за њену смену или је на помолу неки нови договор око процента на плату за учеснике у делегацији?
  • Да ли се одустало од кључних захтева за повећање зарада, пријем радника, побољшања услова рада, јер се у први план у Споразуму истиче захтев за исплату учешћа из добити, која је иначе дефинисана и Законом о раду и не би требало да буде спорна?. Изгледа да ће се  сва синдикална борба наредних  месеци усредсредити на исплату из добити и опет замаглити остала питања, па да још аплаудирамо синдикалним вођама на „крвавој“ борби са злим послодавцем који неће милом да исплати зарађено.

Заправо,  да ли се овде ради о вештом маневру синдикалних  вођа како би се задржале привилегије и договориле нове, а „вера што скупље продала за вечеру“, када не реагују на „сјајно“ стање у Предузећу и праве капитулантски договор. Само неколико дана пре празника добијали смо билтене са насловима: ЧЛАНСТВО КАЖЕ: ИДЕМО ДАЉЕ,  НЕМА СПОРАЗУМА БЕЗ ПОВЕЋАЊА ПЛАТА и сличне пароле. Да ли је чланство тог синдиката дало пристанак за потписивање Споразума?

Мало је запослених у Пошти Србије који су задовољни стањем у Предузећу, а једино репрезентативни синдикати имају могућност (због броја чланова) да покрену и захтевају промене. Међутим изгледа да руководство тих синдиката нема представу о озбиљности ситуације, а можда ни интерес да таласају. Како иначе тумачити последње потезе, осим да је на видику договор који неће решити нагомилане проблеме, већ ће се пред представницима Владе Републике Србије представи сасвим искривљена слика о успесима пословодства и кооперативности синдиката.

Сматрамо да је потребно бити одлучнији у борби за права запослених у Пошти Србије, а са пословодством, које нас је довело до овог стања, нема преговора нити споразума. Права адреса за преговоре је оснивач  и ту нема места за тако стручна лица која су нас довели у оваквој ситуацији. Сигурни смо да оснивач не зна право стање у Предузећу, јер би иначе морао реаговати. Потписници Споразума немају кредибилитет да представљају незадовољне раднике, па апелујемо да се за преговоре са Владом Републике Србије оформи сасвим нова делегација од запослених који не могу бити уцењени од пословодства. Зашто међу преговарачима не би било и представника нерепрезентативних синдиката, који дају подршку оправданим захтевима, па и они који нису чланови ни једног синдиката (а њих је  више од 5.000), а који имају шта да кажу оснивачу.

Политичке партије губе власт зато што не раде добро, други долазе и свуда је тако само су репрезентативни синдикати у Пошти Србије и њихове вође вечне-незамењиве и доживотне. Зато нам је тако како нам је. Сменимо их, не раде добро свој посао за који су добро плаћени и доплаћени.

Потребно нам је јединство и позивамо све запослене да нам се придруже и подрже протесте до коначних испуњења свих захтева. Не очекујте запослене из пошта Јапана, Француске, Немачке, Грчке, Фарских Острва, Камбоџе и других  да нам реше проблеме.

Наш проблем морамо решавати сами!!!

Кад будемо изгубили посао, тржиште и радна места онда ћемо знати шта смо требали да урадимо.

Урадимо нешто данас!

Боримо се за радна места и нормалне радне услове, за правду и пристојан живот. Радимо поштено, јер радимо за нас и наше породице, али не дозволимо никоме да нас понижава, да кршећи прописе и Законе упропасте оно што су генерације стварале. Они који су довели Пошту Србије до овог стања морају да оду без изузетка, јер је то добро за Предузеће, за запослене и за државу.

ЗАЈЕДНО ПРЕГОВАРАМО, ПОЈЕДИНАЧНО ИХ МОЛИМО!