Поштоване колеге!

Наше отворено писмо које смо упутили репрезентативним синдикатима ЈП „Пошта Србије“ изазвало је незадовољство у врху тих синдиката али и код пословодства. Паника која је настала услед бројних исчлањења из синдикалних организација је доказ да је вама важан број а не суштина. Спочитавају нам да опструишемо напоре синдиката у њиховој борби за радничка права а не кажу ниједном речју шта то у нашем писму није тачно. Заправо огласио се само Синдикат ПТТ Србије док се Независни синдикат не оглашава. Прозивају нас да „други“ синдикати њих нападају баш када је у току велика акција „Конфедерације слободних синдиката“ око организације протеста заказаног за 11.03.2017. године. Тим поводом желимо да кажемо следеће:

• Ми не нападамо ваш синдикат него указујемо на отуђеност ваших представника, и то оба репрезентативна синдиката подједнако
  • Ми подржавамо вашу акцију око организације заказаног протеста и овом приликом позивамо и наше чланове, као и оне који нису чланови синдиката, да узму учешћа ако су у могућности, јер сматрамо да су ваши захтеви легитимни и оправдани. Међутим, сматрамо да су формулисани захтеви сувише уопштени и да се мора заузети чвршћи став
  • Свакако да је потребно имати јак синдикални фронт ради очувања радних права која се из дана у дан све више нарушавају и ту ће те имати увек нашу подршку, али ми вас нисмо критиковали што се борите за Социјално економски дијалог и веће учешће синдиката у друштвеном договору, већ зато што остајете неми на све што се догађа у Пошти и што тишти већину запослених
  • Није нама криво што сте ви добили стимулацију од директора него што је већина оних који вредно раде никада не добију ни 5%, што су награђени директори који су седели 3 месеца и читали биографије кандидата-страшно интелектуалан посао, што нас боли поступак директора да на најпримитивнији начин купи комисију (не само представнике синдиката) и од свега направи фарсу, што се понашао и даље понаша као да је Поштобабић а не Кркобабић
  • Ми вас критикујемо јер нисте дигли глас против свих потеза пословодства која су нас довели до овог катастрофалног стања, кога изгледа нисте свесни, и што нисте искористили право да штрајком издејствујете да поштански радници буду достојанствени

Уместо да наша критика подстакне ваше синдикалне активности, неки од синдикалних вођа у сарадњи са директорима РЈ (за које су се залагали приликом поменуте фарсе од конкурса, а можда и због рођачких веза, ујак-зет) врше прогон наших чланова и воде истражне радње, јер забога ко је смео да шири по Пошти тамо неко Решење које компромитује синдикалне руководиоце. Срамота колеге синдикалци! Срамота и за пословодство РЈ Нови Сад које се ставља у заштиту репрезентативних синдиката, а скрива своју бруку.

И на крају, ми се залажемо да репрезентативни синдикати изађу са радикалним захтевима према пословодству и Влади Републике Србије по питању враћања отетих 10% на ионако мале поштанске плате, да се под хитно укине Уредба о забрани запошљавања и обезбеди довољан број радника у технологији, да се смени некомпетентно руководство и да се именује ново само уз концензус синдиката да не би дошли поново у ситуацију да нам за директора дође некакав политичар а не стручњак. Тражимо да репрезентативни синдикати покрену такву акцију независно од заказаног протеста а ми ћемо је здушно подржати. Бојимо се да ће домети заказаног протеста, без обзира на масовност, бити само закрчен саобраћај у центру Београда и ништа више, а да би претња штрајком и тоталном обуставом рада тек донела неке помаке.