Поштоване колеге!

Већ дуже време међу запосленима се поставља кључно питање улоге, значаја и утицаја репрезентатативних синдиката у заштити права запослених у ЈП,,Пошта Србије“, Београд. Као последица незадовољства вашим радом и ми смо се одлучили на алтернативно удруживање.

Пре извесног времена смо вам се обратили отвореним писмом и указали вам на вашу очигледну отуђеност од проблема који тиште запослене, не уважавате мишљење ни ваших чланова а камоли да уважите ставове  нерепрезентативних синдиката. Као репрезентативни синдикати имате посебну обавезу да заступате и запослене који нису ваши чланови, јер имате одговорност за све што се догађа у Предузећу. Штавише,  многим пропустима које је учинило пословодство ви сте директно допринели, учествујете у раду Надзорног одбора и ваш глас чују и представници оснивача, али ви тај глас нисте искористили.

Ви као репрезентативни синдикати сносите највећу одговорност за лоше стање у Предузећу, које се огледа пре свега у несигурности и оправданом страху запослених  за свој радни статус, што су све гори  међуљудски односи и што се стварају поделе које владају међу запосленима у Предузећу, у све  лошијем материјалном положају запослених, за негативну кадровску селекцију, незаконитост рада пословодства које смо имали прилику да видимо кроз разне уговоре везане за КДС, РТВ Пинк  и ко зна шта још. На крају ви сте одговорни јер не предузимате ништа да се стање поправи. Учествовали сте у избору директора  што није посао синдиката, и тиме постали саучесници велике фарсе, а за све то  вашу „елиту“ директор  награђује увећањем плате 100% (јануар, фебруар и март 2016.г.).

СИНДИКАТ ЈЕ НЕШТО ДРУГО, НЕШТО ШТО ВИ НИСТЕ!!!

ЗАПОСЛЕНИ СУ ИЗГУБИЛИ СВА ПРАВА ЗАХВАЉУЈУЋИ ГОСПОДАРИМА ИЗ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА!!!

Имајући у виду наведено, намеће се логично питање, шта сте конкретно у задњих пар година урадили на побољшању услова рада (посебно у технологији)? Да ли знате под којим неадекватним условима раде запослени и да  њихов рад није вреднован у мери постигнутих резултата и проблема са којима се суочавају? Шта сте, осим штурих саопштења у којима се углавном позивате на нека обећања пословодства, конкретно учинили на овом плану?

Шта сте учинили на побољшању материјалног положаја запослених? Запослени су доведени у ситуацији, да чак ни две зараде запослених у технологији нису довољне да задовоље минималну потрошачку корпу за четворочлану породицу.  Да ли вам је довољан аргумент у разговору са послодавцем, чињеница да је наша зарада испод републичког просека? Да ли сте и када као легитиман облик синдикалне борбе употребили право на штрајк (ако су претходно исцрпљена сва средства у договарању са пословодством)?

У мноштву нерешених питања и изазова која се постављају пред нас, а посебно пред вас, је питање статуса наших колега који су ангажовани на одређено време. С обзиром да пратите наше активности онда сте и упознати са садржајем дописа упућеног бившем директору Предузећа Милану Кркобабићу у којем смо захтевали ХИТНО и ЦЕЛОВИТО решавање питања запослених на одређено време. Том приликом смо указали на моделе и начин решавања овог питања, као неусклађености Уредбе о забрани запошљавања са новим Законом о раду и њиховој примени у пракси. Након тог дописа у августу је један број запослених добио решења о радном односу на неодређено време (како је коме истицао уговор на 2 године) што је касније стопирано променом у руководства у Предузећу. Све ово је створило оправдан револт и незадовољство осталих запослених ангажованих на одређено време, који не само што нису задржали исти статус већ су ,,као захвалност за досадашњи рад добили ултиматум да прихвате ангажовање на ПП пословима или отказ о раду“. Да апсурди немају границу, говори податак да се у међувремену, по партијској линији, примају нови радници (од којих неки добијају и решења на неодређено време) без икаквог искуства што ствара огромне проблеме у пословању Предузећа, где нам и највећи корисници отказују услуге. Све ово нажалост, као и сега-мега дипломе има за последицу још веће нарушавање ионако лоших међуљудских односа, који у неким срединама кулминирају и до вербалних сукоба. Посебно је интересантно да се на директорска места у РЈ доводе људи изван Предузећа без икаквог искуства и наравно на неодређено време, супротно Уредби на коју се позивају у случају шалтерских радника.

Обећавали сте, а уједно и лагали, оне које Вам пуне синдикалну касу, да успешно теку разговори са пословодством Предузећа у вези решавања овог питања. Преварили сте 1000 радника и још најмање 2500 чланова њихових породица. Како Вас није срамота? Да ли сте поднели иједну тужбу а обећали сте правну заштиту.  Лажете све запослене да сте са пословодством договорили враћање плате, или бар део колико су добили и други,  а сад видимо да и од тога нема ништа. Ви ћутите, зашто? Не смете да кажете? Купили вас?

На сва ова питања сте дужни да одговорите  вашим члановима (око 6000 чланова- на сајту пише да имате 9500 чланова и ту лажете) које вам је указало поверење и од чијих чланарина уживате као шеици (6000x500 динара x12 месеци=36.000.000 тридесет шест милиона динара ,скоро 300.000 еура годишње). За тај новац требало би мало да порадите, али зашто би нешто радили кад још имате репрезентативност која ће се одржати док ви „омладинци“ не одете у пензију, а Пошта Србије не доживи пропаст и судбину осталих упропашћених предузећа.

ЗАПОСЛЕНИ ЗАСЛУЖУЈУ БОЉЕ, МНООООГО БОЉЕ!

Ако сте чланове вашег синдиката задовољили излетима у природи, Светосавским баловима, куповином робе на рате и слично, а не решавањем круцијалних и судбоносних питања која се тичу њихове животне егзистенције остајемо без даљег коментара.

Поштоване колеге, судбина је у вашим рукама,  сваки од вас може да им ускрати право заступања.

ОНИ НЕМАЈУ ПРЕДСТАВУ ШТА ЈЕ ПОШТАР,ШАЛТЕРСКИ РАДНИК,ШТА ЈЕ ГПЦ,ВОЗАЧ,МАЈСТОР....ОНИ СУ СЕ ОТУЂИЛИ,ОНИ НИСУ НАШИ!!! ОНИ СУ САУЧЕСНИЦИ У КРЕИРАЊУ НАШИХ ЗАРАДА КОЈЕ СУ  ЈАДНЕ И БЕДНЕ, ИАКО СВИ МИСЛЕ ДА ИМАМО ОГРОМНА ПРИМАЊА, А НЕ СХВАТАЈУ ДА СМО НА СОЦИЈАЛИ, ОНИ СУ  КРИВИ ШТО НАС КОНКУРЕНЦИЈА ГАЗИ, ШТО НЕМАМО ДОВОЉАН БРОЈ ИЗВРШИОЦА У ДОСТАВИ, ПОСТ ЕКСПРЕСУ, ШТО НЕ МОЖЕМО ДА ИСПОШТУЈЕМО УГОВОРЕ, НИСУ РАДИЛИ НИШТА У НАШУ КОРИСТ, ВЕЋ ЗА СЕБЕ И ЛИЧНИ ИНТЕРЕС, ПРОТИВ НАС И ПРОТИВ НАШИХ ПОРОДИЦА!!!

ИСТУПИ ИЗ ОТУЂЕНОГ СИНДИКАТА!!!

НИСМО СВИ ИСТИ!!!

ПОСТОЈИ РЕШЕЊЕ-ДРУГИ ИЗБОР-АЛТЕРНАТИВА!