Претходна недеља је била бурна за све раднике поште и већина радника је била одлучна да истраје са обуставом рада до краја, све док се не испуне сви захтеви запослених. Треба одати признање радницима ГПЦ Београд, који су током обуставе рада били најбројнији и трпели највеће притиске од пословодства, али не треба заборавити и све Зрењанинце, Чачане, Јагодинце, Крагујевчане, Београђане, Новосађане, Врбашане, Новопазарце и све друге широм Србије, који су допринели да се притисак на пословодство појача и који су дали свесрдну подршку обустави рада.

Надали смо се да ће коначно да оде ПУПС-овска гарнитура из Предузећа и да ће се изборити повећање наших бедних плата. Надали се и веровали да је куцнуо час да се стане на пут незаконитој в.д. директорки и да ће престати да се уништава наша друга кућа. Морала је незаконита в.д. директорка да затражи помоћ свог шефа и покушала да са репрезентативним синдикатима направи некакав договор, не би ли се стање нормализовало. Обустава рада није била синдикално обојена, па се поставило питање легитимитета код учешћа репрезентативних синдиката у преговорима, а да нема ни једног представника осталих синдиката или других запослених. Нису они представљали све запослене, а посебно нису представљали раднике који су изнели протесте, па се испреговарано није прихватило. Морамо признати да репрезентативни синдикати представљају десет пута већи број запослених него што то имају ГПЦ преговарачи који су нас заступали.

Међутим, изненада министар полиције заказује састанак и преговоре са представницима радника. Наде за повољна решења поштанског питања расту. Окупљају се радници, тензије расту и преговарачки тим се заветује на бескурпулозност и истрајност у захтевима. Ко је бирао преговарачки тим није познато, али је познато да су сви из ГПЦ Београд. Једна РЈ заступа цело предузеће? Једна мања група заступа 15.000 запослених. Нико из Зрењанина, Суботице, Ужица, Зајечара... није ни важно из ког места. Зашто? Како је то могуће? Београђани... ГПЦ-ици-Вукови нисте Ви центар света. Саберите се и одузмите се. Немате права да одлучујете о свима нама. Нисте Ви законити представници радника. Зашто постоје синдикати кад их Стефановић не поштује? Да ли то значи да држава подржава незаконити штрајк-обуставу рада? Или им је то у овом тренутку одговарало? Ко је коме целивао руку Вукови?

Кључни захтеви протеста су повећање плата, али и смена руководства које је довело Предузеће до руба пропасти. Зарада из добит је по Закону неспорна само треба притисак да се убрза исплата, бар је већина запослених тако посматрала ситуацију. А онда објава велике победе. Вукови растргли овчице у Влади, аплаузи, еуфорија. Јавно су објављени резултати преговора. За један број запослених хладан туш, за друге добро испреговарано. Од кључна два захтева ништа. За разлику од репрезентативаца испослована солидарна помоћ за технологију и линеарна исплата из добити за 2018. годину.

Два дана после велике „победе“ јасно је да ће та победа донети више штете него користи.

1. Поставља се питање легитимитета преговарача, јер запослени у Србији нису питани, а доста је њих разочарано. Бар 13.000 радника није било у прилици да преговарачима да легитимитет.
  2. Зашто није ни поменуто питање смене пословодства, то не може да разуме велика већина запослених, а неки извори са друге стране преговарачког стола тврде да би тај захтев био прихваћен.
  3. Зашто није тражено повећање плате одмах а не за годину дана, радне групе, буџет и глупости које немају везе са реалношћу.
  4. Захтев за исплату солидарне помоћи само технологији??? Ко су технологија? И директор дирекције за услуге је технологија, и управници пошта су технологија. Да ли преговарачи знају шта је технологија или мисле да је то само сортирање и подела пошиљака? Како онда да погледамо у очи колегу механичара, електричара, секретарице, добре правнике и економисте и све оне који часно, поштено и вредно раде свој посао. Зашто се делимо?
  5. Исто се може рећи и за захтев да се добит за 2018. годину дели линеарно. Да ли се тиме врши дискриминација која је Уставом забрањена? Да ли се тиме опет делимо на „технологију“ и администрацију? Да ли ће сад администрација у обуставу рада да би издејствовала захтеве који су само у њеном интересу?
  6. Радна група за зараде која ће прво преиспитати коефицијенте. Треба, али само за директоре са менаџерским уговорима. Ако се крене логиком, дај нама у технологији више, а онима другима смањите, колико ће то сукоба произвести у колективу? Треба ли нам свађа и подела, када смо на ивици да сви пропаднемо са овом сулудом и незаконитом в.д. директорком.
  7. На крају, колико год су репрезентативни синдикати одговорни за стање у Предузећу, о томе смо много пута писали, они су преговарали како су умели и може се рећи имали бољу понуду, која је одбијена, али је наставком протеста могла да им се поправи преговарачка позиција, а да се преговарачки тим појача из других синдиката или људи који нису синдикално организовани. Не, ми смо се опет поделили, да би се у стилу Председника рекло: „Издејствовали смо више него икад иједан синдикат“. И онда, све је то феноменално договорено, само треба министар полиције за уво да доведе представнике репрезентативних синдиката да то и потпишу. Колика је то мржња јавно исказана? Па ко би то нормалан прихватио. Нека потпише ко је преговарао. А како би потпис репрезентативних синдиката ишта гарантовао, кад они немају моћ да договорено спроведу. Тај договор може спровести само незаконита в.д. директорка чија смена није тражена. Њен потпис тражите ако верујете да ће она то да испуни.
  8. Да ли је Министар Стефановић преговорима са стручњацима ,,преговарачима“ из ГПЦ Београд дискриминисао постојање свих синдиката који делују у Пошти Србије?
  9. Како је могуће да је главни преговарач био одсутан и недоступан у периоду од 12-17 часова?

,,Пријатељи“, радите шта хоћете поштари се сложити не могу!

Вукови су постали Вучићи!